Over mij

Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het laatste afscheid is. Mijn eerste verlies was van mijn oma, getroffen door een hartstilstand. Ik heb dus nooit afscheid kunnen nemen. Een ervaring die je altijd bijblijft. Daarna volgenden er nog vele, ieder met voor mij een eigen verhaal. Ik ontdekte dat praten over de dood niet bespreekbaar was, niet ervoor en ook zeker niet meer erna. Het is vaak onduidelijk van wat eigenlijk de wensen waren, van welke muziek iemand hield.

Tekst van een weduwe

“De artsen, verpleging en thuiszorg draaiden om de dood heen. Ze benoemden de dood niet. Ook niet in de periode dat we nog bezig waren met behandelen. Er was altijd hoop, een gereedschapskist vol met chemo’s en bestralingen. Die heeft hij ook allemaal gehad. Totdat die kist leeg was. Dan is het over en word je ontslagen uit het ziekenhuis.”

Meer over José

Als een uitvaart recht doet aan de overledene, helpt dat de nabestaanden enorm bij het verwerken van het verlies. En het besef dat de uitvaart écht helemaal volgens de laatste wens van je geliefde is gegaan, is daarbij een grote steun.

Daarom heb ik mijn opleidingen Uitvaartbegeleider, Ritueelbegeleider en Laatste Levensfasebegeleider bij GaandeweG in Apeldoorn gevolgd en afgerond. Daardoor kan ik niet alleen je begrafenis of crematie begeleiden, maar je ook ondersteunen in je laatste levensfase.

Als Leefmeester help ik je de losse eindjes of onverwerkt verdriet een plek te geven. Allerlei praktische zaken laat ik de revue passeren. Ik luister naar al je wensen en leg deze vast in een draaiboek, het zogenaamde ronde afloopboek. Zo houd je zelf de regie over je laatste levensfase en je uitvaart.