Levenstestament

Waarom zou je een testament en/of levenstestament laten opmaken en wat is het verschil?

Met een levenstestament machtig je jouw partner voor jouw gezamenlijke huishouden en financiën. Als je alleenstaand bent, machtig je iemand anders die jij vertrouwt om jouw financiën te regelen. Oftewel: iemand die jou om welke reden dan ook hierin kan bijstaan, mocht je dit zelf niet meer kunnen. Je zou dit ook een ‘levensexecuteur’ kunnen noemen. Voor je partner geldt dat hij/zij gemachtigd wordt en zaken mag regelen zonder bij de rechtbank hiervoor een akkoord te hoeven vragen. Zonder deze notariële akte mag jouw partner tot 1500 euro spenderen.

Handelingen, zoals bijvoorbeeld de aan- of verkoop van een woning of auto, moeten bij Bewindvoering van de rechtbank aangevraagd worden. Dit levenstestament ontzorgt jullie beiden en geeft meer tijd en ruimte, mocht je in zo’n situatie terechtkomen. Het zal je tijd geven om te verwerken en het leven weer op te pakken. Kortom: met een levenstestament zorg je ervoor dat je de regie over jouw eigen leven behoudt. Zo voorkom je dat jouw partner, kinderen of andere familieleden en naasten belast worden met een hoop vragen en dingen die geregeld moeten worden.
Eventueel kun je ook klikken op de link van Radar voor extra informatie.

Het is belangrijk om jouw financiële zaken goed te regelen voor het geval je dat zelf niet meer kunt doen. Verder is er een mogelijkheid om ook medische wensen hierin vast te leggen, maar als het alleen in je levenstestament staat, is dit niet voldoende. Het is bij deze medische wensen belangrijk dat je ook de wilsverklaringen tekent en deze onder de aandacht brengt van een
(behandeld) arts. De wensen van jouw wilsbeschikking bepaal je zelf, zodat je ook hierin de regie kunt houden.
Voor meer informatie kun je hier klikken, om te weten of dit bij jou past en wat de mogelijkheden zijn.
 
Levenstestament

Waarom een testament?

In een testament leg je vast wat er na jouw overlijden met jouw nalatenschap moet gebeuren. Er zijn allerlei redenen om een testament te laten maken of aan te passen.
Voor meer informatie kun je hier klikken.