Testament

Waarom een testament?

 

Redenen om een testament te nemen of aan te passen:

– De wettelijke verdeling aanpassen
– Uitsluitingsclausule van aangetrouwde
– Erfbelasting uitstellen of besparen
– Clausule voor zorgbijdrage
– Andere erfgenamen aanwijzen
– Testament is verouderd
– Bedrijfsopvolger aanwijzen
– Vermogen in de familie houden
– Een RegisterExecuteur aanstellen

Kortom: er zijn heel wat voordelen aan het hebben van een testament. Je verdeelt de nalatenschap volgens je eigen wensen. Zonder testament wordt de nalatenschap verdeeld volgens het Nederlands recht, oftewel de wettelijke verdeling. Maar ben je samenwonend, met of zonder kinderen en heb je niets geregeld, dan gaat deze regel niet op en erft de familie van de overledene.

Je kunt iemand onterven, maar wat zijn de gevolgen hiervan? En hoe werkt dit precies als het om je eigen kinderen gaat? Hebben die altijd recht op hun legitieme portie? Wanneer kunnen de kinderen als erfgenaam hun erfdeel opeisen? Wat gebeurt er als de langstlevende een nieuwe relatie krijgt? Of als de langstlevende wordt opgenomen in een verzorgingstehuis? Zeker als dit de langstlevende overkomt en de nalatenschap van de eerste overledene nog afgewikkeld moet worden, is een testament van groot belang.

Het is mogelijk om een goed doel of een goede vriend aan te wijzen als erfgenaam. Je kunt één erfgenaam het vruchtgebruik geven van je woning, zonder dat de persoon eigenaar van de woning wordt. Ik leg je aan de voorzijde uit waar je op zou kunnen letten en waar je allemaal uit kunt kiezen. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren met familiestukken? Wie geef je als nalatenschap je digitale leven? We hebben tegenwoordig een digitaal leven waarin we actief zijn, zoals Facebook en Instagram, maar vergeet ook niet al je online inkopen bij alle webshops. En uiteindelijk de hamvraag: wil je digitaal blijven bestaan? Verder is belangrijk wat je verder online achterlaat. Wat gebeurt er met jouw gegevens in de cloud als je overlijdt? Ook dit is testamentair vast te leggen. Wat belangrijk is in dit verhaal is dat de inloggegevens bekend zijn bij de erfgenaam.

Voor meer informatie kun je contact opnemen. Ik leg je dan in simpele taal uit wat voor jou belangrijk is.

Via netwerknotarissen kun je kijken welke notarissen er in je woonomgeving werkzaam zijn, en kun je rustig bekijken welke notaris bij jou past. Deze notaris kan dan de kosten voor het opmaken van je testament laten weten. 

testament, nalatenschap regelen