Een budget uitvaart: wat gaat die je kosten?

Het is een vraag die veel mensen zichzelf stellen: ‘Wat kost een uitvaart eigenlijk?’ Je kunt een uitvaart zo duur maken als je wil, maar wanneer je maar weinig geld hebt, is een budget uitvaart mogelijk een goed idee.

Allerlei aspecten

Hoeveel geld een uitvaart kost, is niet precies te zeggen. Er zijn veel aspecten die de kosten van een uitvaart bepalen. Neem alleen al de keuze tussen een begrafenis en een crematie. Standaard is een begrafenis doorgaans duurder dan een crematie. Dat komt doordat een graf onderhouden moet worden gedurende een groot aantal jaren. Bij een crematie is dit natuurlijk niet het geval, dus die kosten vervallen dan.

Hogere kosten

Er zijn allerlei andere zaken die de kosten van een uitvaart bepalen. Wil je bijvoorbeeld een advertentie in de krant? Zo’n advertentie kost veel geld, en hoe meer je de advertentie wilt verfraaien (foto, illustratie enzovoort), hoe meer geld je kwijt bent. Ook bijvoorbeeld de catering bij de uitvaart kost meer geld naarmate er meer mensen bij de uitvaart aanwezig zijn.

Besparen

Maar het is helemaal niet vanzelfsprekend of noodzakelijk dat een uitvaart hoge kosten met zich meebrengt. Er kan op allerlei manieren bespaard worden op de kosten. Bijvoorbeeld op die van de kist. Je kunt natuurlijk een dure kist kiezen, maar dat hoeft niet. Ook boeketten bloemen op en bij een kist kunnen veel geld kosten, terwijl ook bijvoorbeeld één mooi bloemstuk hetzelfde effect kan hebben. Zo zijn er allerlei mogelijkheden om te besparen op de kosten van een uitvaart, en het is goed om hierover na te denken.

Budget uitvaart

Veel mensen hebben een uitvaartverzekering, om te voorkomen dat er zo’n groot bedrag ineens betaald moet worden. Heeft de overledene niet zo’n verzekering, of wil je de kosten van de uitvaart om een andere reden laag houden, dan kan een budget uitvaart een uitkomst zijn. Hierbij betaal je een aantrekkelijk tarief voor de uitvaart, terwijl er toch een uitgebreid aantal zaken geregeld worden. Zoals rouwkaarten, vervoer en de hele regeling van de uitvaart. Daarmee kan er een goede én goedkope uitvaart plaatsvinden.

Goedkope begrafenis of crematie

Met een budget begrafenis of crematie is het dus helemaal niet zo dat het de aanwezigen hoeft op te vallen dat er op kosten bespaard is. Het gaat immers om een passende uitvaart van een overleden dierbare, en die hangt niet af van een dure kist of heel veel franje. Een goedkope uitvaart kan zelfs een wens van de overledene zijn, en met een budget uitvaart kun je die wens respecteren.

Extra dienstverlening

En wil je tóch de dienstverlening rond de uitvaart uitbreiden, dan kan dat tegen een meerprijs. Zoals een uitvaart op de zaterdag, waarvan de kosten hoger zijn dan een uitvaart op een doordeweekse dag. Of een uitvaart in een kerk, die meer kost dan een uitvaart in een uitvaartcentrum. Wil je liever grijze of witte rouwauto’s in plaats van zwarte? Ook dat kan, tegen een meerprijs. Op die manier kan een budget uitvaart aangepast worden, terwijl de extra kosten toch meevallen.

Volwaardige uitvaart

Je ziet: je kunt een uitvaart zo duur maken als je zelf wil, maar als je op bepaalde aspecten bespaart, is er toch een volwaardige uitvaart mogelijk tegen relatief lage kosten. Kies ook voor een budget uitvaart!